Palosuojelu osataan ottaa Suomessa hyvin huomioon uudisrakentamisessa. Suomen rakennuskanta on kuitenkin suurelta osin tehty ennen nykyaikaisten turvallisuusmääräysten voimaantuloa, ja siksi jokaisen asukkaan onkin tärkeä tietää, mitä kuuluu paloturvalliseen kotiin. Ennaltaehkäisy, palon havaitseminen ja palon rajoittaminen ovat erittäin tärkeässä roolissa isojen tulipalojen vahinkojen torjumisessa.

Turvalliset tuotteet - suosituksemme eri kokoisiin koteihin

  Kodin koko
korkeintaan 60 m2 
Kodin koko
1-kerroksinen yli 60 m2 
Kodin koko
useita kerroksia
Palovaroitin

Optinen palovaroitin

Optinen palovaroitin yleisiin tiloihin, 
ionisoivat palovaroittimet
makuuhuoneisiin

Jokaiseen kerrokseen optinen
palovaroitin (sarjaan kytkettävä)

Sammutuspeite Keittiöön lieden viereen,
120 x 180 cm
Keittiöön, autotalliin Jokaiseen kerrokseen
Käsisammutin 2 kg / 6 kg jauhesammutin 6 kg jauhesammutin asuintiloihin,
6 kg jauhesammutin autotalliin
6 kg jauhesammutin joka
kerrokseen
Muuta huomioitavaa Kotiin voi valita design-
tuotteita, jotka varmasti
pidetään näkyvillä
Kesäisin grillatessa on syytä pitää
sammutuspeite lähellä 
Jos on takka, niin hankittava
häkävaroitin

Esimerkkejä vaadituista tuotteista - tilaa helposti suoraan alta

Palon havaitseminen - palovaroittimet

Palovaroittimet voidaan jakaa karkeasti ottaen kolmeen ryhmään: optisiin, ionisoiviin sekä lämpötunnistimiin. Jos kotiin tulee vain yksi palovaroitin, suositellaan optista palohälytintä

  • Ionisoiva palovaroitin on suunniteltu havaitsemaan ilmiliekeistä syntyviä palokaasuja, jotka vaikuttavat ilman sähkönjohtavuuteen varoittimen lähellä ja laukaisevat hälytyksen. Tämä soveltuu siis nopeasti leimahtavien kohteiden läheisyyteen.

  • Optisen varoittimen toiminta perustuu siihen, että havaitaan kytevistä paloista syntyvät isot savuhiukkaset tehokkaasti, eikä ainoastaan ilmiliekissä olevia kohteita. Siksi se on hyvä varoitin kaikkiin kodin yleisiin tiloihin kuten käytäville ja olohuoneeseen ja esimerkiksi sähköpalot, jotka usein alkavat kytemällä, havaitaan ajoissa.

  • Lämpöilmaisin soveltuu tiloihin, joissa on palokaasuja muutenkin, esimerkiksi autotalliin tai verstaisiin, koska se reagoi vain lämpötilaan.

Palon rajoittaminen - alkusammutusvälineet

Sammutuspeite

Sammutuspeite on tärkeää olla saatavilla keittiössä, grillin vieressä, autotallissa ja takan lähellä. Sammutuspeitteen käyttö kannattaa tehdä itselle ja perheen lapsillekin iästä riippuen selväksi. Oman turvallisuuden suojelu on tärkeää, eli pidä aina varsinkin kätesi suojattuina peitteen sisällä. 

Sivun alalaidassa olevalla videolla näkyy, miten sammutetaan liedellä syttynyt palo. 

Sammuttimet 

Käsisammutin on yksi paloturvallisuuden tärkeimpiä parantajia, ja sillä voi rajoittaa paloa heti alkuvaiheessa. Suomen pelastusalan keskusjärjestö suosittelee vähintään yhtä sammutinta koteihin. Sammuttimen käyttöön ja sen sijaintiin on syytä tutustua koko perheen voimin, että hätätilanteessa uskaltaa rohkeasti tarttua toimeen. Nestesammutin ja jauhesammutin soveltuvat molemmat erilaisten tulipalojen sammuttamiseen. Nestesammuttimen hyvänä puolena voidaan pitää jauhesammuttimeen verrattuna sitä, että sammutustilanteen jälkeinen sammutusaineen aiheuttama sotku on helpompi siivota. Jauhesammuttimia saa pienessä koossa (2 kg), jolloin ne ovat hyviä välineitä esimerkiksi veneissä ja asuntoautoissa.

Sammuttimet tulee pitää toimintakunnossa, ja se vaatii tarkastuksen kahden vuoden välein sisätiloissa säilytetyille sammuttimille, ja vuoden välein esim. mökeillä, asuntoautoissa ja veneissä säilytettäville sammuttimille. Kosteus, tärinä ja lämpötilan vaihtelut voivat vaikuttaa toimintakuntoon, ja siksi tarkastusväli on lyhyempi edellä mainituissa paikoissa.

.