Palo- ja häkävaroittimetPalovaroitin

Jokaisen asunnon jokaisessa kerroksessa on oltava vähintään yksi toimiva palovaroitin, uusissa asunnoissa verkkovirralla toimiva. Asukas on vastuussa sen toimintakyvystä. Palovaroittimia on oltava vähintään yksi kutakin alkavaa 60 m2 kohti. Palovaroitin tulee vaihtaa 5 - 10 vuoden välein Tukesin selvityksen mukaan.

Palovaroittimen oikea sijoittaminen on tärkeää, huomioi nämä tekijät:

  • Oikea paikka on katossa vähintään puolen metrin päässä seinästä ja muista esteistä, sillä savu ja lämpö nousevat ylöspäin
  • Varoitin sijoitetaan jokaiseen makuuhuoneeseen, eteiseen sekä portaikkojen yläosaan 
  • Vältä palovaroittimen asentamista ilmanvaihtoventtiilien edustalle, keittiöön ja pesutiloihin, koska niissä palovaroittimet voivat vikaantua.
  • Pöly ja jatkuva veto, keittiörasvat ja kuumuus sekä pesutilojen kosteus voivat aiheuttaa palovaroittimen toiminnassa häiriöitä
  • Varmista käyttöohjeesta toimintalämpötila (varoittimet eivät aina kestä pakkasta

Palovaroittimet toimivat eri tekniikoilla

Parhaan lopputuloksen turvallisuuden kannalta saat valitsemalla oikean varoittimen oikeaan paikkaan. 

  • Ionisoiva palovaroitin on suunniteltu havaitsemaan ilmiliekeistä syntyviä palokaasuja, jotka vaikuttavat ilman sähkönjohtavuuteen varoittimen lähellä ja laukaisevat hälytyksen. Tämä soveltuu siis nopeasti leimahtavien kohteiden läheisyyteen.

Esimerkiksi Kidden Fire Sentry on edulllinen perusvaroitin, tai verkkovirtaan kytkettävää vaihtoehtoa hakeville Kidden KF10 on hyvä ratkaisu.

  • Optisen varoittimen toiminta perustuu siihen, että havaitaan kytevistä paloista syntyvät isot savuhiukkaset tehokkaasti, eikä ainoastaan ilmiliekissä olevia kohteita. Siksi se on hyvä varoitin kaikkiin kodin yleisiin tiloihin kuten käytäville ja olohuoneeseen ja esimerkiksi sähköpalot, jotka usein alkavat kytemällä, havaitaan ajoissa.

Esimerkiksi pienikokoinen, 10-vuotisella paristolla varustettu Nano on saatavilla kymmenessä värissä ja Kidden verkkovirralla toimiva KF20 voidaan sarjoittaa muiden varoittimien kanssa.

  • Lämpöilmaisin soveltuu tiloihin, joissa on palokaasuja muutenkin, esimerkiksi autotalliin tai verstaisiin, koska se reagoi vain lämpötilaan. 

Häkävaroittimesta

Häkävaroitin tulisi sijoittaa jokaiseen makuuhuoneeseen tai niiden välittömään läheisyyteen. Suositeltavaa olisi, että häkävaroitin olisi sijoitettu rakennuksen jokaiseen kerrokseen. Palovaroitin on pakollinen asuinhuoneistoissa ja uusissa asunnoissa nimenomaan verkkovirtatoimisena.

Häkä on hajuton, mauton, näkymätön ja myrkyllinen kaasu, jota syntyy epätäydellisen palamisen seurauksena. Suurina pitoisuuksina häkä surmaa hyvin lyhyessä ajassa. Häkämyrkytyksen oireina ovat päänsärky, pahoinvointi ja huimaus. Häkävaroitin reagoi jo pieniin pitoisuuksiin, jolloin on vielä aikaa pelastautua. Häkävaroitin asennetaan seinälle 1,5 - 1,8 metrin korkeudelle. Häkävaroitin reagoi pelkästään häkään, joten se ei korvaa palovaroitinta tai kaasuvaroitinta. Tarjoamme häkävaroittimiksi perusmallin lisäksi digitaalisella näytöllä varustetun version, sekä yhdistelmävaroittimen.

Myydyimmät tuotteet