Sammuttimet voidaan jakaa jauhe-, neste- ja hiilidioksidisammuttimiin

  • Jauhesammuttimet ovat yleisimpiä ja niistä löytyy edullisin vaihtoehto
  • Nestesammuttimet ovat jauhesammuttimia herkempiä matalille lämpötiloille, mutta sammutusjälki on siistimpi
  • Hiilidioksidisammuttimet hankitaan usein tiloihin, joissa on paljon sähkölaitteita sillä ne soveltuvat käyttötekniikkansa ansiosta sähköpaloihin

Rasvapalosammutin käyttää sammutteena nestettä ja metallipalosammuttimien sammutteena on erikoisjauheseos.

Neste- ja jauhesammutin

Nestesammutin ja jauhesammutin soveltuvat molemmat erilaisten tulipalojen sammuttamiseen.

Nestesammuttimen hyvänä puolena voidaan pitää jauhesammuttimeen verrattuna sitä, että sammutustilanteen jälkeinen sammutusaineen aiheuttama sotku on helpompi siivota. Jos sammutin on julkisella paikalla, myös ilkivallasta johtuva siivoustyö on helppoa. Nestesammuttimet eivät kestä alle +5°C lämpötiloja, joten ne eivät sovellu ulkokäyttöön poislukien Arska pakkasenkestävä vaahtosammutin.

Jauhesammuttimien pieni hienojakoinen jauhe on sotkevaa, ja voi esimerkiksi häiritä sähkölaitteiden toimintaa. Sammutusalueen siivoaminen on työlästä. Hyvänä puolena jauhesammuttimissa on myös se, että niitä saa pienessä koossa (2 kg), jolloin ne ovat hyviä välineitä esimerkiksi veneissä ja asuntoautoissa. Ne myös kestävät käytössä -30°C lämpötiloja.

Hiilidioksidisammutin

Hiilidioksidisammutitimet soveltuvat hyvin palavien nesteiden sammutukseen. Puhtaana kaasuna hiilidioksidi ei sotke ympäristöä ja soveltuu myös sähkölaitteiden sammuttamiseen. Hiilidioksidi on kemiallisesti neutraalia eikä se johda sähköä. Sammutteen teho perustuu hapen syrjäyttämiseen sekä vahvaan jäähdyttämiseen. Hiilidioksidisammuttimet ovat neste- ja jauhesammuttimia huomattavasti arvokkaampia, joten usein kotitalouksiin valitaan neste- tai jauhesammutin. Hiilidioksidisammutin on ulkokäytössä vähemmän tehokas kuin neste- tai jauhesammutin.

Suositukset eri tilanteisiin

  • Kotiin: 6 kg jauhesammutin joka kerrokseen ja autotalliin, tai sisälle tulevat voi korvata nestesammuttimilla
  • Mökkiin, veneeseen, matkailuautoihin: jauhesammuttimet 2 kg tai 6 kg, lisäksi voi harkita hiilidioksidisammutinta
  • Julkisiin tiloihin: Nestesammutin. Jälkien siivoaminen on vähemmän työlästä ja kallista.
  • Ulkokäyttöön: Jauhesammutin. 

Sammuttimien teholuokat selitettynä

Sammutin on yksi paloturvallisuuden tärkeimpiä parantajia. Valikoimassamme on useita laadukkaita ja varmatoimisia sammuttimia. Yleisimmät teholuokat markkinoilla vaihtelevat 13A 114B - 55A 223B välillä.

  • A = Sammutusteho kuitumaisiin aineisiin kuten puu (hehkupalot)
  • B = Sammutusteho nestemäisiin aineisiin kuten bensiini (nestepalot)
  • C = Kaasupalot
  • D = Metallipalot
  • F = Elintarvike-rasvapalot

Mitä suurempi sammuttimen teholuokka on, sitä parempi sammutusteho. Esim. teholuokan 43A sammuttaa 60% enemmän palavaa materiaalia kuin 27A.

Jauhesammuttimen teholuokitus riippuu valmistajan käyttämän sammutusjauheen koostumuksesta sekä sammuttavien ainesosien määrästä jauheessa. A-luokan sammutusteho kertoo siitä, miten pitkälle (desimetreissä) testitilanteessa kyseinen sammutin pystyy sammuttamaan palavaa puutapulia (lev. 50 cm, kork. 56 cm). Esim 13A = 1,3 m tai 43A = 4,3 m.

B-luokan sammutustehossa numero kertoo palavan nesteen litramääristä, esim. 34B sammuttaa 35 litraa, ja 183B sammuttaa 183 litraa. Myös F-luokan sammuttimissa numero kertoo palavan rasvan litramäärän, jonka sammuttimella voi sammuttaa. 

Tutustu kaikkiin valikoimassamme oleviin sammuttimiin täältä.